Peguam Maxine dan Ong Sin Teong melaporkan polis di balai polis USJ 8 untuk menyelamatkan rakyat Malaysia yang diperdagangkan ke luar negara.

Kenyataan Media:Peguam Maxine dan Ong Sin Teong melaporkan polis di balai polis USJ 8 untuk menyelamatkan rakyat Malaysia yang diperdagangkan ke luar negara.

Peguam Maxine, Pengerusi Biro Penerangan Pemuda MCA Subang, dan Ong Sin Teong, Pengerusi Biro Perkhidmatan Awam dan Aduan Pemuda MCA Subang, pergi ke balai polis USJ8 untuk melaporkan kes berkenaan orang Malaysia yang diperdagangkan ke luar negara. Peguam Maxine telah merakam beberapa video mengenai rakyat Malaysia yang diperdagangkan ke luar negara di laman Facebooknya. Memandangkan dia tahu ramai mangsa masih berada di luar negara, sukar bagi pihak berkuasa domestik yang berkenaan untuk meminta bantuan, justeru dia telah meninggalkan mesej pada videonya supaya orang ramai yang melihat videonya boleh mesej Facebook Messengernya untuk meminta bantuan.

Pada 9 Mei, Peguam Maxine menerima mesej “SOS” di laman Facebooknya daripada seorang warga Malaysia, Cik Lim bahawa dia telah ditipu untuk pergi ke Myanmar. Wanita itu dihantar ke Terengganu dari Johor Bahru bersama dua lelaki lain pada Oktober tahun lalu. Apabila mereka tiba di Terengganu, seorang lagi lelaki menyertai mereka dan dihantar bekerja di Thailand. Pada masa itu, dia telah diatur untuk menyeludup ke Thailand bersama tiga lelaki warga Cina Malaysia. Mereka lalu pergi ke Thailand dan telah dijangkiti  Covid-19, dan salah seorang daripada mereka telah meninggal dunia. Memandangkan salah seorang daripada mereka meninggal dunia dan yang lain jatuh sakit akibat Covid-19, mereka tidak diterima di Laos,  dan mereka kemudiannya dijual semula ke tempat yang berbeza untuk melakukan kerja penipuan. Cik Lim kemudiannya dihantar bekerja di Myanmar.

Selepas itu, Peguam Maxine terus berhubung dengan Cik Lim. Cik Lim memberitahu Peguam Maxine bahawa di Myanmar, dia bertemu tiga lagi lelaki Cina dari Kuala Lumpur. Tiga lelaki Cina itu baru dua tiga bulan tiba di Myanmar dan mahu pulang ke Malaysia, tetapi tiada jalan untuk mereka mendapatkan bantuan. Cik Lim memberitahu Peguam Maxine bahawa selagi dia mempunyai telefon bimbit, dia boleh meminta bantuan, dan yang lain tidak begitu bernasib baik. Beberapa hari kemudian, peguam Maxine berkomunikasi dengan Ong Sin Teong untuk bertemu dengan Encik Thean, rakan kepada tiga lelaki Cina itu. Encik Thean menyuruh tiga lelaki Cina itu menghubunginya secara rahsia dan meminta mereka berjumpa Peguam Maxine untuk mengesahkan identiti Peguam Maxine. Apabila Peguam Maxine meminta nama penuh mereka bertiga, En. Thean memberitahu tiga lelaki Cina itu bahawa mereka menolak kerana mereka takut mereka akan dibongkar. Keesokan harinya, Cik Lim menyerahkan nama dan nombor pengenalan tiga lelaki Cina itu kepada Peguam Maxine.

Cik Lim berharap pihak kerajaan yang berkaitan di negara kita dapat menyelamatkan mereka secepat mungkin, dan dia juga memaklumkan bahawa seorang bapa tua sedang menunggu dia pulang.

Peguam Maxine berkomunikasi dengan Ong Sin Teong untuk melaporkan kes itu kepada balai polis USJ8. Peguam Maxine sekali lagi mengingatkan orang ramai khususnya golongan muda agar tidak lupa menyemak iklan yang disiarkan di media sosial dan tidak terpedaya dengan iklan pekerjaan yang menawarkan gaji yang lumayan di luar negara. Peguam Maxine berkata kaedah pemeriksaan yang paling asas biasanya pergi ke luar negara untuk bekerja, pertama sekali ialah pasti akan memohon permit kerja di Malaysia sebelum pergi ke luar negara. Sekiranya majikan tidak memohon permit kerja pekerja, selalunya adalah penipuan.

Jika anda memerlukan bantuan, anda boleh pergi ke https://www.facebook.com/theMaxinetalkshow mesej Lawyer Maxine untuk minta bantuan.

Sekian terima kasih.

Setiausaha Cawangan MCA MAJU

19/05/2022

Gambar Melapor polis di balai polis usj 8

Peguam Maxine(KIRI),Ong Sin Teong(KANAN)

Pautan Laman Sesawang Media:(Tekan untuk baca)

Kwong Wah Jit Poh 

VIDEO

HUBUNGI KAMI

Sesiapa yang ingin mengadu, bertanya, mendapatkan bantuan atau menyertai cawangan MAJU boleh menghubungi kami melalui telefon, e-mel atau dengan mengisi borang di bawah dan kami akan melakukan yang terbaik untuk membantu anda!

MCA CAWANGAN MAJU

Telefon:011-1145 6647
Emel:[email protected]

Pusat Khidmat Masyarakat Atas Talian

  Pertanyaan

  Name

  Emel

  Nombor Telefon

  Tajuk

  Mesej

  error: Content is protected !!
  MCA Maju Branch Online Service Centre, is ready to help! 马华前进支会线上服务中心,请问有什么需要帮助吗? MCA Cawangan Maju Pusat Khidmat Masyarakat Atas Talian, apakah yang boleh kami bantu?
  //
  Online Service Centre | 线上服务中心 | Pusat Khidmat Masyarakat Atas Talian
  Need MCA help? 需要马华帮助?